- Spis treści
- 1 Jaki grill wybrać i co wziąć pod uwagę przy zakupie?
- 2 Jak rozpalać grill węglowy?
- 3 Marynowanie mięsa. Jak marynować karkówkę na grilla?
- 4 Jak grillować jedzenie, aby smakowało?
- 5 Jak przygotować jedzenie na grilla?
- 5.1 Oliwa z oliwek i olej na grillu
Potrawy z grilla są świetną alternatywą dla potraw smażonych. Mają mniej tłuszczu niż potrawy smażone, ponieważ tłuszcz skapuje, zamiast zostać wchłoniętym przez jedzenie. Oznacza to, że możesz cieszyć się smacznymi grillowanymi przysmakami, takimi jak karkówka czy kurczak, bez poczucia winy z powodu kalorii lub zawartości tłuszczu. Grillowanie to świetny sposób na urozmaicenie diety, przy jednoczesnym utrzymaniu jej zdrowego stanu.
Jaki grill wybrać i co wziąć pod uwagę przy zakupie?
Wybór odpowiedniego grilla może wydawać się przytłaczający. Należy wziąć pod uwagę wiele czynników takich jak:
- Ile masz miejsca?
- Jaki jest Twój budżet?
- Dla ilu ludzi będziesz grillować?
- Czy preferujesz grill gazowy, elektryczny, czy węglowy?
Pierwszą rzeczą do rozważenia jest to, ile masz miejsca i jakie to jest miejsce. Grille różnią się wielkością, a niektóre są przeznaczone do przenoszenia, podczas gdy inne są zaprojektowane jako część stałej konfiguracji kuchni na świeżym powietrzu. Niektórzy ludzie wolą gaz, ponieważ jest to wygodne; inni wolą węgiel drzewny, ponieważ nadaje on żywności niepowtarzalny smak, którego nie można odtworzyć, przyrządzając potrawy na gazie. Koniec końców jest to kwestia osobistych preferencji.
Jak rozpalać grill węglowy?
Do rozpalenia grilla na węgiel drzewny bez płynu, który nie jest konieczny, wystarczy komin do rozpalania i gazeta. Komin do rozpalania to metalowa puszka z otworami na dole i boku. Po prostu zgniatasz gazetę na dnie i wpychasz ją węglem drzewnym, a następnie podpalasz gazetę. Węgle nagrzewają się i kiedy będą gotowe (około 15 minut), zrzucasz je na dno grilla.
Marynowanie mięsa. Jak marynować karkówkę na grilla?
Najlepszym sposobem, aby mięso smakowało wspaniale, jest marynowanie go. Niezależnie od tego, czy regularnie grillujesz, czy tylko przygotowujesz się do specjalnego posiłku, marynowanie mięsa przed grillowaniem doda głębi i smaku oraz da gościom powód do rozmowy. Niezależnie od tego, czy wybierasz pikantną, czy słodką marynatę, marynowanie na grillu może przenieść Twoje gotowanie na wyższy poziom. Nie potrzebujesz specjalnego sprzętu ani technik; po prostu włóż stek lub wybrane mięso do plastikowej torebki, zalej marynatą, zamknij i odstaw na co najmniej 30 minut przed grillowaniem (lub na noc). Im dłużej się marynuje, tym więcej smaku zostanie wchłonięte przez mięso. Marynaty składają się z wielu różnorodnych składników, w tym octu, oleju, przypraw i ziół. Każdy składnik dodaje kolejną warstwę smaku potrawom i pomaga w zmiękczaniu twardych kawałków mięsa.
Jak grillować jedzenie, aby smakowało?
Oto kilka wskazówek, jak skutecznie grillować jedzenie:
Użyj pokrojonych warzyw do szaszłyków. Pomoże to zapobiec wypadaniu kawałków przez otwory w ruszcie podczas gotowania na grillu. Pomaga również zapobiegać sklejaniu się potraw podczas grillowania. Najpierw należy wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i odpowiednio go pokroić przed rozpoczęciem grillowania. Następnie przygotuj grill, czyszcząc go i odpowiednio podgrzewając. Czyszczenie rusztów szczotką drucianą usunie rdzę i zanieczyszczenia, które mogą się na nich znajdować. Jeśli nie wyczyścisz grilla przed użyciem, jedzenie może nie smakować tak dobrze, jak powinno. Następnie zacznij grillować mięso, często obracając je, aby usmażyło się dokładnie bez przypalania z jednej lub drugiej strony. Na koniec użyj sosów, takich jak sos barbecue lub marynaty, aby nadać grillowanym potrawom dodatkowego smaku przed podaniem ich na gorąco z grilla. Używaj szczypiec lub szpatułek – nie widelców – do obracania jedzenia, aby soki nie wyciekały i nie wzbudzały nadmiernie płomieni, co może zwęglić jedzenie
Jak przygotować jedzenie na grilla?
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz grillować, czy robisz to od lat, warto wiedzieć, jak przygotować mięso, drób, owoce morza i warzywa przed umieszczeniem ich na grillu. W końcu nikt nie chce, aby jego jedzenie było przypalone lub niedogotowane. Grillowanie wymaga wysokiej temperatury i suchych warunków, dlatego ważne jest, aby jedzenie było suche przed grillowaniem. Aby mięso było suche, przed umieszczeniem na grillu delikatnie poklep je papierowymi ręcznikami. Spowoduje to usunięcie nadmiaru wilgoci z powierzchni mięsa, co pozwoli na lepsze przyrumienienie.
Oliwa z oliwek i olej na grillu
Do grillowania używaj odrobiny oleju, aby zapobiec przywieraniu. Jeśli przed gotowaniem spryskasz grill odrobiną oliwy z oliwek, nie tylko zapobiegnie to przywieraniu, ale także nada warzywom kolejną warstwę smaku. Jeśli grillujesz owoce lub warzywa, które łatwo tracą swój kształt (np. cukinia), pokrój je wzdłuż, a nie w poprzek, aby były bardziej zwarte podczas przyrządzania na grillu. Jeśli gotujesz owoce morza, pamiętaj, aby najpierw dokładnie wypłukać je pod zimną bieżącą wodą — pozwoli to pozbyć się nadmiaru soli lub przypraw, które mogły zostać dodane do ryby w zakładzie przetwórstwa, a także ewentualnemu szlamowi pozostawionemu przez sprzedawcę ryb.